Voor het eerst in jaren is het aandeel Nederlanders dat zich rekent tot een kerkelijke of levensbeschouwelijke stroming niet verder gedaald. In 2024 gaf 44 procent van de bevolking aan verbonden te zijn met bijvoorbeeld een kerk, moskee of synagoge. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 42 procent in 2023. Ter vergelijking: in 2010 voelde nog 55 procent zich thuis bij een religieuze groep. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hoewel het aantal rooms-katholieken en protestanten afneemt, blijft het aantal moslims stabiel. In 2024 identificeerde 17% van de Nederlanders zich als rooms-katholiek, 13% als protestant en 6% als moslim .
De gemiddelde leeftijd van gelovigen verschilt per groep. Rooms-katholieken en protestanten zijn gemiddeld respectievelijk 59 en 54 jaar oud, terwijl moslims gemiddeld 36 jaar zijn.
In 2024 bezocht 13 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder regelmatig, minimaal maandelijks, een religieuze dienst. Dat is de laatste jaren nauwelijks veranderd. In 2010 ging 18 procent regelmatig naar een kerkdienst of woonde een bijeenkomst bij in een moskee, synagoge of van een andere geloofsgemeenschap.